ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2 - 11 - 2011
Απόψεις και συμπεράσματα από τη χθεσινή γενική συνέλευση του κλάδου στο ξενοδοχείο Imperial. Δεν ξέρω αν ήταν ο χώρος που το επέβαλε, αν ήταν η κόπωση
από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις ή αν έχει αρχίσει να πρυτανεύει η λογική, διεξήχθη μία από τις καλύτερες συνελεύσεις που έχουμε συμμετάσχει.
Και δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για τον ήπιο τρόπο διεξαγωγής της. Εξαιρούμε βέβαια το άτυχο περιστατικό του συναδέλφου που από το βήμα αναφέρθηκε σε παντελόνια και σώβρακα προκαλώντας την επίθεση στελεχών της παράταξής μας. Κώστα βρέθηκαν ευτυχώς άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ περισσότερο ψύχραιμα και εμπόδισαν αυτό που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ. Χειροδικία εναντίον συναδέλφου. Το προσπερνάμε.
από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις ή αν έχει αρχίσει να πρυτανεύει η λογική, διεξήχθη μία από τις καλύτερες συνελεύσεις που έχουμε συμμετάσχει.
Και δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για τον ήπιο τρόπο διεξαγωγής της. Εξαιρούμε βέβαια το άτυχο περιστατικό του συναδέλφου που από το βήμα αναφέρθηκε σε παντελόνια και σώβρακα προκαλώντας την επίθεση στελεχών της παράταξής μας. Κώστα βρέθηκαν ευτυχώς άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ περισσότερο ψύχραιμα και εμπόδισαν αυτό που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ. Χειροδικία εναντίον συναδέλφου. Το προσπερνάμε.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου Μιχάλης Λιαγούρης πρότεινε για πρόεδρο της συνέλευσης το συνάδελφο Λεωνίδα Δρογκάρη – ο οποίος δεν είναι μέλος της παράταξής μας – στη λογική της ομοψυχίας που θα πρέπει όλοι να δείξουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Στην ίδια λογική δεν υπήρξε άλλη πρόταση και η συνέλευση ξεκίνησε με τη διευκρίνιση του ταμία Απόστολου Κασιμέρη για το πόσο οικονομικότερη ήταν η αίθουσα του ξενοδοχείου – ακουστήκαν πολλά σχόλια για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου – σε σύγκριση με την επισκευαστική βάση. Ακολούθησαν οι ομιλίες και προτάσεις συνδικαλιστών, συνδυασμών και μεμονωμένων συναδέλφων μας.
Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ δια στόματος Μιχάλη Λιαγούρη, ήταν: Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, διατήρηση του χαρακτήρα τους. Με την εφαρμογή της πρώτης εργασιακής εφεδρείας τα λεωφορεία αποσύρονται στα αμαξοστάσια και την επόμενη ημέρα νέα Γ.Σ. Εξουσιοδότηση του Δ.Σ για έναρξη των διαπραγματεύσεων οργανογράμματος, ΣΣΕ και γενικού κανονισμού προσωπικού. Αν δοθεί η εξουσιοδότηση, θα ορισθεί επιτροπή από το 17μελές, ώστε να πάμε στη διαπραγμάτευση με προτάσεις. Με την πρώτη αυτή πρόταση συμφώνησαν και οι ΔΑΚΕ, Πανεργατική.
Δεύτερη πρόταση του Συνδέσμου οδηγών: Καμία απεργία ή στάση εργασίας, καθημερινές δράσεις και κινητοποιήσεις από συναδέλφους που έχουν ρεπό (πορείες στο κέντρο της Αθήνας).
Τρίτη πρόταση της ΔΑΣ: Δύο 24ωρες στις 8 και 15 Νοεμβρίου. Όχι ακύρωση εισιτηρίων ως τις 8 το πρωί καθημερινά. Με την πρώτη εφεδρεία, απόσυρση των λεωφορείων και Γ.Σ την επόμενη ώστε να παρθούν αποφάσεις για συνεχόμενες απεργίες στα ΜΜΜ.
Τέταρτη πρόταση της Ανεξάρτητης παρέμβασης: Συμφώνησε με τη ΔΑΣ, με μία όμως 24ωρη.
Πέμπτη πρόταση των ανεξάρτητων οδηγών: Καμία εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου Γ.Σ με στάση εργασίας 10.00 – 16.00 ώστε να ενημερωθούμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τη ΣΣΕ, το οργανόγραμμα και τις εφεδρείες.
Έκτη πρόταση της ΕΑΣ: Καμία εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. Την άλλη Παρασκευή Γ.Σ. Οι αποφάσεις να παίρνονται μόνο μέσα από τις συνελεύσεις και όχι από τα Δ.Σ. Να επιληφθεί η νομική υπηρεσία για το θέμα της ΔΕΗ.
Έβδομη πρόταση της πρωτοβουλίας οδηγών: Αυτοδιαχείριση, έξυπνο εισιτήριο και ενιαίο συνδικάτο.
Υπήρξαν και άλλες προτάσεις 18 στο σύνολο. Δεν τις αναφέρω, όχι γιατί τις απαξιώνω, αλλά ειλικρινά δεν πρόλαβα καν να τις παρακολουθήσω. Είναι και ένα θέμα που πρέπει να το δούμε αυτό. Κατατίθενται πολλές σχεδόν όμοιες προτάσεις – κάποιες από αυτές έχουν πολύ μικρές διαφορές, κάποιες άλλες λειτουργούν προσθετικά η μία στην άλλη – με αποτέλεσμα να μπερδεύουν και να κουράζουν τους συναδέλφους που καλούνται να τις ψηφίσουν.
Υπερψηφίστηκε η πρώτη πρόταση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ , Πανεργατικής.
Τι όμως έγινε και οι προτάσεις αυτές κινήθηκαν περίπου στο να περιμένουμε, να δούμε, να κινηθούμε με κάποιους συγκεκριμένους στόχους; Τι έχει συμβεί και φύγαμε από τις λογικές της επαναστατικής γυμναστικής και των ατέλειωτων απεργιακών κινητοποιήσεων; Αυτό μπορούν να το απαντήσουν μόνο αυτοί που τις κατέθεσαν. Στην ουσία ήρθαν όλοι και με τον δικό τους ο καθένας τρόπο, πρότειναν αυτό που είχε προτείνει η ΠΑΣΚΕ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήγαγε. Στοχευμένες δράσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μόνο τη φράση δεν είπαν. Γιατί λοιπόν η παράταξη λοιδορήθηκε, χλευάστηκε και κατηγορήθηκε με τόσο μεγάλη μανία; Τότε ή τώρα είναι σωστή η στόχευση; Ας απαντήσουν όλοι αυτοί.
Εκείνο που όμως χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά, είναι η σημερινή εμφάνιση και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν οι αστέρες των περασμένων γενικών συνελεύσεων. Όλοι αυτοί που έβριζαν, έφτυναν, πέταγαν νερά, γιουχάιζαν, απειλούσαν, χτυπούσαν τα μικρόφωνα και εμπόδιζαν τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να μιλήσουν. Όλοι αυτοί που με τις προτάσεις τους συνδιαμόρφωναν αποτελέσματα πολλών απεργιακών κινητοποιήσεων με πολύ μπερδεμένες δράσεις. Τι είδαμε λοιπόν σήμερα από αυτούς; Ένας – ένας ανεβαίνοντας στο βήμα πρότεινε το απόλυτο τίποτα. Με ένα κάρο δικαιολογίες και προφάσεις – άλλος είχε πυρετό, άλλος υπόταση, άλλος ζαλιζόταν, άλλος ήταν εκτός εαυτού, άλλος είχε ανεβάσει πίεση, άλλον τον είχε πιάσει ευκοίλια, άλλος κάνοντας την αυτοκριτική του ανέφερε πως το λαμόγια το είπε με την καλή έννοια, άλλος ασχολούμενος με τα σώβρακα και το αν φοράμε παντελόνια και δεν θυμάμαι τι άλλο – δεν έγινε καμία μα καμία πρόταση. Απομυθοποιήθηκαν οι αστέρες αυτοί.
Κρατάω για το τέλος αυτά που ανέφεραν οι τρεις συνδικαλιστές της παράταξής μας. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Μιχάλης Λιαγούρης, αποδόμησε όλους εκείνους τους συνδικαλιστές των άλλων χώρων των αστικών συγκοινωνιών, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον όλοι οποίο αυτοί χρησιμοποιώντας αιμοδοτικές, κανονικές και οτιδήποτε άλλες άδειες, αποφεύγουν τις μισθολογικές απώλειες. Αυτοί που τόσο καιρό στα συντονιστικά παίξανε με το μεροκάματό μας.
Ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Λεωνίδας Σκούλος μίλησε για τους πολύμηνους αγώνες στους οποίους ηγήθηκε η παράταξη, ενάντια σε μία κυβέρνηση, σε ένα κόμμα από το οποίο προερχόμαστε. Έκανε σαφή διαχωρισμό ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για τα όσα προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε, χωρίς όμως να το καταφέρουμε. Δεν φυγομαχήσαμε όμως. Πήγαμε στις διαπραγματεύσεις και θα ξαναπάμε. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο ρόλος μας. Ζήτησε σεβασμό για την παράταξη που πρωτοστάτησε στους αγώνες της ΕΑΣ και απαίτησε από τον κόσμο να μην κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ πως πούλησε τον αγώνα.
Ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης – ο οποίος ήταν πρόεδρος του συνδικάτου και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των αγώνων μας – ανέφερε πως μπορεί να μην πετύχαμε το ζητούμενο, όλοι αυτοί οι αγώνες όμως κατάφεραν παρ’ όλες τις αντιρρήσεις και τις διαφορές μας, να μας ενώσουν πίσω από το ιστορικό πανό , βάζοντας υποθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες που σίγουρα θα έρθουν.
Κλείνοντας, για να χαλαρώσουμε και λίγο, δείτε σε αποκλειστικότητα του blog μία φωτογραφία όλων αυτών των ομιλητών της χθεσινής συνέλευσης.